Borgeroprør og politisk kamp går hånd i hånd

 

 

Borgeroprør og politisk kamp går hånd i hånd

 

Folkene bag facebookgruppen ”Nej tak til brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro” frygter at den lokale bro kun er første skridt på vejen, og noget lignende kan da også være på vej i hele landet. Derfor udvides kampen imod brugerbetaling med blandt andet hjemmesiden www.nejtilbroafgift.dk.

 

Frygten har i virkeligheden luret længe, og den mur af tavshed – ja, vel nærmest fortielser som vi bliver mødt med fra politikerne, den underbygger jo kun frygten, siger det tidligere konservative folketings- og byrådsmedlem, Stefan G. Rasmussen. Han, og det socialdemokratiske byrådsmedlem, Kenneth Jensen, har sammen med blandt andre Susanne Bartholin kæmpet skulder ved skulder det sidste år, for at samle 14.000 underskrifter imod brugerbetalingen på Frederikssundbroen, og samtidig forfulgt det politiske spor over for ministre, folketingsmedlemmer og Folketingets ombudsmand.

 

Når jura overhaler fornuft

Begge de spor vil de fortsat forfølge – og med fornyet styrke, forsikrer de to.

 

 - Jeg har brugt det sidste års tid på at skabe lydhørhed blandt politikere, samtidig med at jeg har forsøgt at få ombudsmanden til at gribe ind over for anlægsloven. Det er for os simpel logik, at denne betalingsmodel påfører en skævvridning af daglige transportomkostninger for borgerne i samme kommune - Frederikssund - alt afhængig af om de bor vest for Roskilde Fjord, eller øst for denne. Samtidig diskriminerer den groft erhvervslivet. Hvilken kommune i dette land ville være fornøjet med, eller acceptere en sådan skævvridning? 

 

Rasmussen gir’ op, men Jensen klør på

Alt sammen har det ikke givet de ønskede resultater endnu, og senest har Folketingets ombudsmand afvist at gribe ind i sagen.

 

 - Det er dybt frustrerende, og strider imod alt hvad jeg har lært om fornuft. Derfor må jeg nok sige, at når det kommer til dialogen med politikerne og embedsfolkene, så bliver konklusionen at ”Rasmussen gir’ op, men Jensen klør på”, siger Stefan G. Rasmussen med et glimt i øjet.

 

Og glimt i øjet – eller måske ild og kampgejst i blikket, har både Rasmussen og Jensen stadig.

 

Vant til modgang

Vi har jo begge en vis erfaring i modgang – eller enegang, siger Kenneth Jensen, med slet skjult reference til, at han som eneste byrådsmedlem tilbage i maj 2012, ikke støttede byrådets anbefaling af hverken brugerbetaling eller trafikregulerende tiltag til at finansiere den nye fjordforbindelse.

 

 - Vi har en af landets mest trafikerede veje og broer, som samtidig er eneste bindeled mellem de to dele af vores kommune. Klapbroen er små 80 år gammel, og trafikken på vejen kløver kommunen i to, så derfor har en løsning jo været på tegnebrættet siden 1960’erne. Og så vil man gudhjælpemig byde os, at vi skal betale for en ny omfartsvej og højbro. Det er helt skævt, og direkte uanstændigt bliver det, når man vil tvinge bilisterne over på den nye bro, ved at forbyde køretøjer over 3.500 kg på den gamle, og samtidig indføre trafikregulerende tiltag for at tvinge andre bilister over på den nye betalingsbro. Sådan noget gør man jo kun, fordi man godt ved, at ellers hænger økonomien ikke sammen, siger Kenneth Jensen.

 

 - Man har med anlægsloven givet Vejdirektoratet en blankocheck til at genere trafikken i en grad så folk til sidst opgiver den gamle, gratis, bro til fordel for den nye, brugerbetalte – og enhver ankemulighed er også fjernet. Før eller siden må vores politikere indse det groteske i den beslutning. Derfor fortsætter jeg mine forsøg på en dialog med folketingets politikere og vores transportminister, forsikrer det lokale byrådsmedlem. Flere folketingspolitikere og -kandidater er da også begyndt at vise sagen interesse.

 

Søger opbakning til et borgeroprør

Men de erkender også, at det måske ikke er nok – og små 14.000 underskrifter imod brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro eller 10.000 medlemmer af deres facebookgruppe er det heller ikke. Så hvad nu?

 

 - Det her er i virkeligheden en sag for hele landet, for bare vent: Går den her, så er vejen åbnet for at gentage ”successen” andre steder i landet, siger Stefan G. Rasmussen; nu med et noget mere alvorligt ansigtsudtryk. Han suppleres hurtigt af Kenneth Jensen:

 

 - Ja, jeg sagde det allerede i 2012: Jeg frygter, at det her kun er første skridt. Nu taler man også om det i København og Aalborg, og det næste bliver måske at sidste etape af Frederikssundmotorvejen også skal brugerbetales; hvem ved?

 

Derfor kommer Stefan G. Rasmussen nu til at bruge sine kræfter i ”modstandskampen” på at forsøge at skabe et folkeligt oprør – ikke kun i Frederikssund, men i hele landet.

 

 - Før fokuserede vi kun på Frederikssund kommune. Det er derfor vores håb, at den nye underskriftsindsamling vil afstedkomme så mange underskrifter, at beslutningstagerne bliver "lidt rystede", og endelig forstår budskabet: Intet sted i landet vil vi betale for at færdes i vores egen kommune, siger Stefan G. Rasmussen, og uddyber:

 

 - Vi vil derfor bede folk om med deres underskrift blot at tilkendegive at de er enige i, at den form for punktafgifter på vores vejnet i en kommune, det er vi IKKE interesserede i. Hjælp os, og lad os stå sammen!

 

Ny hjemmeside og 2.000 klistermærker

Kampen fortsætter altså, og kan blandt andet følges på www.nejtilbroafgift.dk, som de to politikere netop har lanceret. Herfra kan man også skrive under, se hvordan man får fingre i et klistermærke til bilen, og støtte borgeroprøret økonomisk.

Logo: Broafgift nej tak!
Kenneth Jensen og Stefan G. Rasmussen foran den nye Kronprinsesse Marys Bro. Foto: Søren Wesseltoft.

Fhv. Folketinges- og byrådsmedlem Stefan G. Rasmussen (C), tv., og byrådsmedlem Kenneth Jensen (A) siger nej til broafgifter. De ses her ved Frederikssund, foran Kronprinsesse Marys Bro under opførelse. Foto: Søren Wesseltoft.

 

Klik på billedet for at downloade det i høj opløsning.

Stefan G. Rasmussen og Kenneth Jensen siger nejt til broafgifter, og skuer mod bedre tider og politisk opbakning til deres synspunkter. Foto: Søren Wesseltoft.

Fhv. Folketinges- og byrådsmedlem Stefan G. Rasmussen (C), th., og byrådsmedlem Kenneth Jensen (A) siger nej til broafgifter, og spejder efter bedre tider og politisk opbakning til deres synspunkter. I baggrunden ses Kronprinsesse Marys Bro under opførelse. Foto: Søren Wesseltoft.

 

Klik på billedet for at downloade det i høj opløsning.

Støt vores borgeroprør imod brugerbetaling på lokale broer

- og måske også snart vejstrækninger.

Støt vores sag ved at sende 100 kr. til MobilePay nr. 56466.

TID TIL BORGEROPRØR!

 

 

Kampagnen har været i gang i flere år - og der er tidligere indsamlet mange tusind underskrifter imod brugerbetaling på Kronprinsse Marys Bro i Frederikssund.

 

- kampen fortsætter ufortrødent!

DEL

FØLG OS

Facebook ikon; link til facebookgruppe